Foto: Johan Nilsson/TT

Lantmännen spår bra skördar – men mer regn behövs

Publicerad

Efter 2018 års katastroftorra sommar ser skördarna ut att bli mycket bättre i år. I Närke är det den höstsådda spannmålen och ärtorna som ser allra bäst ut, enligt ett pressmeddelande från Lantmännen.

Höstens och vårens väder har varit gynnsamma för jordbruket i stora delar av hela Svealand. Det gör att årets skördar ser ut att bli normala eller till och med något över det normala, det enligt ett pressmeddelande från Lantmännen.

− De höstsådda fälten ser generellt mycket fina ut. Vetet har haft en bra resa sedan sådden i höstas och om det inte händer något extraordinärt nu bör fälten kunna avkasta bra. Den höstsådda rapsen ser också fin ut på de flesta håll, säger Cathrine Wallin, regionchef för region Svea.

Ärtorna extra fina i Närke

I Närke är det framför allt råg, höstraps och höstvete som ser ut att nå en avkastning något över det normala. Även de vårsådda grödorna har etablerat sig bra, och här är det framför allt ärtorna som ser extra fina ut.

Även årets första vallskörd har gett bra avkastning, enligt Lantmännen, vilket är glädjande efter fjolårets katastrof som tvingade lantbrukare att köpa in grovfoder till sina djur för att klara vintern.

Men ännu är inte allt frid och fröjd, menar Cathrine Wallin.

− Vi har nu mellan två och fyra veckor kvar till skörd och behöver mer regn. Dessutom är markerna fortsatt mycket torra och årets nederbörd har inte kompenserat för fjolårets torka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.