Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se Asher Sam Bergeborn dansa K-pop. Foto: Helena Yohannes Magnusson / SVT

Lär dig dansa till K-pop i Örebro i sommar: ”Jätteroligt”

Uppdaterad
Publicerad

Koreansk pop, även kallad K-pop, har tagit den yngre generationen med storm de senaste åren. För den som inte testat dansstilen ännu, kan man nu i sommar lära sig att dansa K-pop tillsammans med Asher Sam Bergeborn.

– Det är kul att det växer, det har blivit som en explosion, säger Asher Sam.

Asher Sam Bergeborn fann K-pop kulturen innan den slog igenom stort på sociala medier. Sedan förra året dansar han K-pop i gruppen Ivor crew, som just nu består av åtta dansare.

Nu vill han sprida K-pop vidare och leder workshops i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, vilket är andra omgången workshops de styr ihop. Senast lockade workshopsen till sig allt från 12-åringar till 65-åringar.

– Det är jätteroligt, säger Asher Sam.

Mer än dans

Asher Sam visar upp sina fotobilder, som kommer med CD-skivorna, som han samlar på i en separat bok. Foto: SVT

I mötet med Asher Sam är det tydligt att K-pop inte endast är en musikgenre utan mer än så för honom – han kollar på serier, filmer och samlar på cd-skivorna och dess tillhörigheter. Samhörigheten på sociala medier är världsomfattande mellan fansen – men också banden och fansen emellan.

– Musiken har hjälpt mig mycket, jag känner deras smärta i låtarna och jag har också gått igenom något liknande och då kan jag fortsätta framåt. Det hjälper mig i vardagen, säger han.

Starta klippet för att se honom dansa och höra mer om sommarens workshops

Sju och en halv miljarder twitterinlägg från hela världen har handlat om K-pop mellan 1 juli 2020 till 30 juni 2021 enligt Twitters K-pop- och K-contentchef YeonJeong Kim. Det är ett rekord för flest antal tweets relaterade till genren under ett år.

På Instagram har hashtagen ”Kpop” i skrivande stund över 120 miljoner inlägg.

På Tik-Tok har hastagen ”Kpop” i skrivande stund över 239 miljarder inlägg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer