En explosion inträffade strax efter klockan 18 på måndagen vid sprängämnesfabriken Orica i Gyttorp. Foto: Arkivbild, Anders Nord/SVT

Explosion på sprängämnesfabrik i Gyttorp – en person skadad

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på måndagskvällen skadade sig en person vid en explosion på sprängämnesfabriken i Gyttorp. Personen fördes till sjukhus och det är fortsatt ännu oklart hur allvarligt skadad personen är.

Klockan 18.22 fick polisen ett larm om en explosion inomhus på Orica-fabriken, som tillverkar sprängämnen i Gyttorp.

En person fördes sjukhus, men det är ännu oklart hur allvarligt skadad personen är, men enligt polisen ska personen vara hörbar. Flera andra personer ska ha befunnit sig i närheten vid händelsen men de ska ha klarat sig oskadda.

Vid 21.20-tiden meddelade USÖ att patientens tillstånd var gott efter omständigheterna.

Foto: Google Earth/SVT

”En person drabbad”

I insatsen deltog räddningtjänsten från Örebro, Nora och Lindesberg tillsammans med tre ambulanser och polis.

– En person är direkt drabbad av explosionen. Personal fick ut personen på egen hand, och nu har vi ingen kvar i byggnaden, säger Tobias Frohm, inre befäl på Nerikes brandkår.

Rökutveckling – men ingen brand

När räddningtjänsten kom till platsen var det rökutveckling och en vägg som hade flyttats. Senare släcktes röken.

– Vi har vädrat ut och det är ingen rök kvar. Nu är vi kvar på platsen för att ge stöd till personer på platsen, säger Tobias Frohm.

Polisen har kopplat in en miljöåklagare för att se att om det är ett brott mot arbetsmiljölagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.