Enligt insatsledaren startade branden vid en grillplats. Foto: Andreas Ericson /SVT

Larm om skogsbrand öster om Askersund

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter tretiden på söndagseftermiddagen kom ett larm om en skogsbrand öster om Askersund.

Larmet kom klockan 15.16 om en pågående skogsbrand på den östra sidan om Långsjön, öster om Askersund.

Kl 15:50

– Vi har en omfattande gräs och skogsbrand för tillfället som vi inte har kontroll på, säger Pelle Lindgren inre befäl vid Nerikes brandkår.

Kl 16:25

– Det är en ganska omfattande brand för tillfället och vi har inte helt kontroll på den för närvarande. Det är svårt att bedöma storleken, men när de stegar runt så ser det ut att röra sig mellan åtta och tio hektar, säger Pelle Lindgren.

Flera bilar har skickats till platsen.

– Vi har tre enheter där just nu och sexton man på platsen till att börja med, säger Lindgren.

Kl 16:50

Enligt en brandman på plats som SVT:s reporter talat med skall brandområdet nu vara inringat och släckningsarbetet har påbörjats.

Kl 16:59

– Vi har kunnat konstatera att det är vid en grillplats som finns nere vid sjön som branden har startat. För närvarande har vi sexton man som bekämpar elden initialt och vi räknar med att vara kvar med den bemanningen i två till tre timmar. Men sedan kommer vi att bevaka platsen under hela natten så att elden inte blossar upp igen, säger Ola Magnusson som är insatsledare.

Enligt insatsledaren är det eldhärjade området totalt cirka 150 gånger 200 meter.

Sexton man arbetade på platsen för att släcka elden som startade vid en grillplats. Foto: Andreas Ericson /SVT

Kl 17:10

– Vi har nu läget under kontroll. Branden är inringad och vi har ingen spridningsrisk, men vi har många timmars arbete kvar på plats, säger Pelle Lindgren, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.