Lars O Molin (KD)

Uppdaterad
Publicerad

Plats sju på Kristdemokraternas lista

1. Vilka frågor är viktiga för dig/ditt parti att driva i EU-parlamentet?

– Demokrati och mänskliga rättigheter. Ytterst gäller det att varje människas unika värde ska respekteras. Ett aktuellt exempel på der är hur romerna behandlas.

EU-valet Tvärsnytt

– EU och Europarådet måste utöka sitt samarbete. Inom Europarådet finns domstolen för mänskliga fri och rättigheter. Den kompetens som Europarådet besitter skulle EU kunna ta tillvara i stället för att bygga upp egna institutioner på området.

– En rättssäker och human asylpolitik. Alla EU-länder måste ta sitt ansvar.

– Ökat tull- och polissamarbete. Barnsexhandel, penningtvätt och illegal vapenhandel måste stoppas.

– Ökad sysselsättning. Det kan uppnås genom att handelshinder rivs och att tjänstedirektivet införs i samtliga länder.

– Aktivare klimatarbete. De gemensamma målen om minskade utsläpp ska skärpas.

2. Varför tror du att så få röstar i valet till EU-parlamentet?

– Det råder nog stor osäkerhet om hur EU och EU-parlamentet fungerar. Det finns avgörande skillnader mellan den svenska Riksdagen och EU-parlamentet, som dock fått allt större makt. Kontakten mellan de svenska medborgarna och EU-parlamentarikerna är alltför sparsam.

3. Vad kan partierna göra för att få upp valdeltagandet?

– Partierna måste vara aktiva och tydliga med att informera om EU-parlamentets arbete, inte bara när det är val till Europaparlamentet utan också under mandatperioderna.  Det gäller att vi alla förstår att mycket i vår vardag påverkas av beslut i EU-parlamentet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet Tvärsnytt

Mer i ämnet