Konstnären Lars Vilks med skulpturen ”Waaaall” som sedan 1998 varit ett landmärke på Kvarntorpshögen. Foto: SVT

Lars Vilks: ”Vandalerna kan inte få styra”

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Lars Vilks hoppas få en möjlighet att bygga upp det nedbrända konstverket ”Waaaall” på Kvarntorpshögen. För honom är det viktigt att markera att vandaler inte får styra ordningen. Under åren har han tvingats lära sig hur han ska bygga sina verk så att de inte brinner så lätt.

Hos konstnären Lars Vilks har telefonen gått varm på tisdagsmorgonen. Att hans konstverk ”Waaaall” gått upp i rök på Kvarntorpshögen är en nyhet som spridit sig nästan lika snabbt som brandförloppet.

För Lars Vilks är det ännu ett av hans konstverk som förstörts. Idag känner han sig luttrad.

– Jag är väl såpass rutinerad att jag smälter såna här nyheter snabbt, säger han. Att mina verk eldas upp har ju blivit en del av verksamheten kan man säga.

Uppmärksammad konstnär

Räddningstjänstens första bedömning är att branden på Kvarntorpshögen är anlagd. Men vem, vilka och varför är frågor som inte fått något svar ännu. Men att det just är en av Lars Vilks skulpturer skulle kunna vara anledningen – tror han själv.

Lars Vilks har flera kontroversiella konstverk bakom sig, han har mordhotats, utsatts för sprängdåd och varit inblandad i flera rättsliga processer – både som målsägande och tilltalad. Men inför branden på Kvarntorpshögen har det inte förekommit några hot eller uppmärksammade debatter.

– Det finns ju något kontroversiellt kring min person så man kan ju inte utesluta att de eldas upp eftersom det är jag som är konstnären.

Hoppas få bygga upp skulpturen igen

Annars är han inte rädd för skadegörelse. Flera av hans mest kända verk är skapade av drivved och rivningsmassor och han ser gärna att människor tar sig en tur i dem.

– De är byggda för att klara av att man klättrar i dem. Konstverken kommer till liv genom att man använder dem!

Nu hoppas han få chansen att bygga upp konstverket på Kvarntorpshögen igen.

– Jag tycker att det är viktigt att man gör det, man behöver inte göra den lika stor, men man måste göra en markering och visa att det inte är vandalerna som får styra ordningen. Man kan också bygga upp den så att den bli svårare att elda. Jag har ju ändå lärt mig hur man bygger upp saker för att undvika att de brinner enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konst på Hög

Mer i ämnet