Några av konstverken under Open art 2019. Foto: Magnus Westerborn/Open art

Laserteknik visar: Open art drar turister till Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av laserteknik mäter City Örebro hur många som rör sig i Örebros stadskärna. Mätningen visar att 200 000 fler personer rörde sig i Örebro under juli i år jämfört med i fjol. Anledningen tros vara Open art.

Laserteknik som mäter hur många människor som rör sig i Örebro visar att 200 000 fler besökte stan under juli i år jämfört med juli 2018.

2017 var siffran ungefär lika hög som i år, men i fjol, när det inte var någon Open art i Örebro, gick antalet ner.

– Juli har varit en tuff månad för Örebro. Det är ingen turiststad, vi ligger inte kustnära, vi har Gustavsvik men det finns fler campingar i landet och många väljer kusten. Men oavsett om det är en varm eller vanlig sommar så ser vi ökning när det sker aktiviteter i stan, säger Stina Storm, vd på City Örebro.

”Kan inte överskattas”

Procentuellt steg besöksantalet i juli med 11 procent jämfört med förra året. Antalet gästnätter på hotell gick samtidigt upp med 14 procent.

– När vi pratar med hotell, restauranger och butiker berättar de att många besökare har Open art-kartor och pratar om Open art, säger Stina Storm.

Kulturnämndens ordförande, Lennart Bondeson (KD), är mycket nöjd med siffrorna.

– Open arts betydelse för Örebros växande och utveckling kan inte överskattas, säger han enligt ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.