Foto: TT

Laxå kommun inför totalt eldningsförbud

Publicerad

Laxå kommun är den första kommunen i Örebro län att fatta om ett totalt eldningsförbud denna sommaren. Det nya förbudet omfattar alla typer av eldning, grillning med mera och gäller också på den egna tomten.

På torsdagseftermiddagen gick Laxå kommun ut och informerade om att beslutet gäller med omedelbar verkan och tillsvidare.

– Vi är en skogskommun och känner en oro för varje dag. Vi vågar inte riskera att någon är oförsiktig när vi är granne med skogen i vår kommun och kring Tiveden. Vi tar det här ytterligare steget för att inte riskera någonting, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD).

Anställer en brandvakt

För att säkerställa att alla har information och efterlever förbudet har Laxå kommun anställt en person som kommer att åka runt och kontrollera campingplatser, badstränder och grillplatser.

– Lisa Szanto som hon heter kommer vara uppdragsanställd är att köra runt och kontrollerar om någon grillar i områdena, säger Bo Rudolfsson.

1500 scouter besöker Tiveden

Som SVT Nyheter Örebro tidigare har rapporterat om kommer till helgen ett scoutläger med cirka 1 500 deltagare i Tiveden. Lägret har redan vidtagit åtgärder för att ta ta det säkra före det osäkra.

– De har fått ett undantag från räddningtjänsten. Jag känner inte direkt någon oro kopplat till socutlägret. De kommer få hålla sig på en grusparkering när de kommer att grilla, säger Bo Rudolfsson.

DET HÄR GÄLLER VI TOTALT ELDNINGSFÖRBUD

Visa

Det är förbjudet att nyttja alla typer av grillar, friluftskök och liknande utomhus – överallt.

Du inte får tända fyrverkerier, värmeljus, marschaller eller facklor utomhus.

Rökare uppmanas att inte kasta cigarettfimpar i naturen och att släcka fimpar med vatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder - Örebro län

Mer i ämnet