Bo Rudolfsson (KD) – glad som en lax! Foto: Privat

Laxen tillbaka i Laxå – utlovad hittelön gav resultat

Uppdaterad
Publicerad

När en hoppande lax i skulpturen på torget i Laxå försvann i augusti 2020 startades en febril jakt på att få tillbaka den. Efter att kommunen först utlovat 5 000 kronor i hittelön men sedan höjt den till 20 000 kronor så har nu laxen hittat hem igen.

Sammanlagt stals två av tre laxar i konstverket i Laxå förra året. Den tredje monterade kommunen ner i förebyggande syfte.

En av laxarna har tidigare återlämnats men den sista har låtit vänta på sig. Den hittades av en person vid sidan av vägen i Askersundstrakten som efter ett tag insåg att den var ”efterlyst”.

I ett pressmeddelande från Laxå skriver kommunalrådet Bo Rudolfsson (KD) att man nu ska ta sig en funderare på hur laxarna ska skyddas så de inte blir stulna igen.

”Jag är oerhört glad att den sista laxen nu är i trygga händer. Eftersom konstnären inte längre är i livet är laxarna oersättliga” skriver han.

Hittelönen på 20 000 kommer att betalas ut – så fort som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.