Jan Holgersson på Leader Mellansjölandet är med och går igenom alla ansökningar som kommer in från olika landsbygdsprojekt. Foto: SVT

Leader – här finns pengar för landsbygden att hämta

Publicerad

Här finns miljoner att söka, men utanför byalagen eller hembygdsföreningarna är det få som egentligen vet vad EU-programmet Leader faktiskt är.

Leader är EU:s stödprogram för utveckling av landsbygden. Tanken är att pengar ska gå till projekt där flera aktörer på landsbygden går samman för att förbättra hembygden. Man kan också få stöd för integrationsprojekt.

Miljoner att söka

– Det kan handla om allt från att man vill ha en bygdeanslagstavla eller en hemsida för bygden till att man vill sätta upp bygemensamma solceller eller ordna aktiviteter för ungdomarna, förklarar Jan Holgersson på Leader Mellansjölandet som har sitt kontor i Fjugesta. Det viktiga är att det ska gynna hela bygden.

Men även projekt som kan bidra till smarta energilösningar och minskade koldioxidutstläpp kan få stöd.

– Tanken är att det ska öka trivseln och göra landsbygden mer attraktiv för de som bor där.

Det senaste Leader-programmet har pågått i sju år och har i Mellansjölandet haft en budget på drygt 28 miljoner. Programtiden slutar 2020 och än finns det pengar kvar att söka för kommunerna i Leader Mellansjölandet – ungefär sju miljoner.

Oklart med pengar framöver

Ansökningarna tas in i omgångar och gås igenom av Leader Mellansjölandets styrelse som beviljar eller avslår ansökningarna men trots att Leader funnits i Sverige i 20 år är det inte allmänt känt att att pengarna finns att söka.

– Byalag och hembygdsföreningar brukar vara väl insatta i det här, förklarar Jan Holgersson, men för gemene man är det nog rätt så okänt.

Och hur mycket pengar det blir i nästa programperiod kan man inte vara säker på.

– Nej den budgeten har vi inte fått, konstaterar Jan Holgersson.

Mer om EU-programmet Leader

  • Leader Mellansjölandet innefattar Askersund, Degerfors, Hallsberg, Kumla, Lekeberg, Laxå och Örebro samt en mindre del av Karlskoga kommun. Pengar kan ges till alla områden utom stadskärnorna i Örebro och Kumla – som inte räknas till landsbygd enligt EU.
  • Kommunerna i norra Örebro län, Ljusnarsberg, Hällefors, Lindesbergs och Nora kommuner samt Järle i Örebro kommun, ingår i Leader Bergslagen.
  • Pengarna som Leader förfogar över kommer delvis från EU och delvis från medlemskommunerna.
  • Pengar kan sökas av föreningar, organisationer och i vissa fall av företag (pengarna ska gå till att utveckla bygden och inte företaget).
  • Allt som kan öka trivsel, infrastruktur, livsmiljö, klimatet och kapaciteten hos de boende på landsbygden kan ges pengar.
  • Som mest kan ett projekt beviljas 50 000 kronor – men flera olika kan skickas in från samma byalag eller bygdeförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.