Många passerar dagligen bron vid ”Strömpis”. Foto: Örebro kommun

Ledningsbyte i stan – då blir det knöligt att passera förbi slottet

Publicerad

Den som brukar ta vägen över broarna förbi Strömpis och Kansligatan vid slottet i Örebro får tänka om från och med 25 mars. Då startar nämligen arbetet med att byta ut vatten- och avloppsledningar under broarna.

Jan Rönnkvist hoppas att ledningsbytet ska gå så snabbt som möjligt. ”Men visst vore det kul om arkeologerna hittade en riktig skatt” tänker han.

– De ledningar som ligger i Svartån berörs inte utan det är ledningar som finns under broarna, förklarar Jan Rönnkvist som är projektledare på Örebro kommun.

Arbetet utförs för att minska risken för framtida läckor och för att förenkla kommande underhåll av ledningarna.

Kommer att variera

Fram till maj månad är det begränsad framkomlighet som råder på broarna.

– Vi kommer att se till att räddningstjänst och polis kan ta sig fram, i övrigt kommer det att variera.

Bygget kommer att ske i etapper Foto: Örebro kommun

”Kul om det dök upp en riktig skatt!”

Samtidigt som Örebro kommun arbetar på platsen kommer Slottet/Statens fastighetsverk att byta ut sina gamla VA-ledningar i Kansligatan, och Stadsnät kommer att förlänga fibernätet i Kansligatan så det når till pumpstationerna.

Dessutom kommer el dras fram till parkeringsautomaten vid Slottet och till pumpstationerna.

– Och sen har vi ju frågan om eventuella arkeologiska fynd som kan påverka tiden som området är avstängt, säger Jan Rönnkvist. Det får vi ta då. Men visst vore det kul om det dök upp en riktig skatt!

Arbetet utförs i etapper från Engelbrektsgatan, över broarna vid Strömpis, till Kansligatan vid Slottet (se karta).

Visa
  • Framkomligheten i korsningen Engelbrektsgatan/Kungsgatan påverkas under vecka 13 då vi gräver ner de nya VA-ledningarna, och ansluter dem till det befintliga ledningsnätet i Engelbrektsgatan. En del av arbetet kommer att ske under kvälls- och nattetid för att begränsa påverkan på trafiken. Vi kommer även att lyfta över en grävmaskin från Engelbrektsgatan till Strömsholmen inför arbetet där.
  • I april är broarna förbi Strömpis avstängda växelvis. Besökare till Strömpis kan ta sig till entrén under hela arbetsperioden, antingen via Engelbrektsgatan eller via Slottsparken, genom att följa skyltning på plats.
  • Under april och början av maj är framkomligheten begränsad på Kansligatan. Endast ett körfält kommer då hållas öppet för nödvändig trafik till och från Slottet.

Källa: Örebro Kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer