Leif GW Persson i Veckans brott den 7 januari 2017. Foto: SVT

Leif GW Persson: ”Han beskriver inte verkligheten”

Uppdaterad
Publicerad

I tisdagens Veckans brott i SVT kommenterade Leif GW Persson Örebropolismannens utspel i sociala medier. Han tycker inte att det som han skrivit i inlägget ger en rättfärdig bild av verkligheten och att han ska hålla tyst om vad som ligger på hans bord tills det finns en dom.

Polismannen som är utredare och förundersökningsledare på roteln för grova brott i Örebro beskriver hur han under en veckas tid varit överhopad med ärenden där nästan alla misstänkta har invandrarbakgrund. Polisledningen har polisanmält honom för utspelet, men många stöttar honom.

– Läser man rakt upp och ned vad han skriver tänker man det här är en typisk SD-sympatisör. Åsikterna som han framför tyder starkt på det, säger Leif GW Persson i Veckans brott.

”Skulle lägga sin röst på SD”

Han säger att det inte är första gången en polis gjort samma iakttagelser och att Sverigedemokraternas valurna är en kanal för just den typen av missnöje.

– Av de poliser som har kontakt med den problematiken i sin vardag tror jag, om de skulle då till val i dag, att en majoritet skulle lägga sin röst på SD, för att de är en av de mest missnöjda enskilda yrkeskategorier vi har.

SVT Play: Veckans brott om Örebropolismannens utpel (Ämnet berörs 37 minuter in i programmet)

– Vi har dock en regering som inte betraktar deras parti som demokratiskt pålitligt. Hur ska man då förhålla sig till det faktum att vi har en poliskår som kanske till en majoritet stödjer dem? Det blir knepigt och polisledningen har inte tagit tag i det.

Beskriver inte helheten

Det som hamnar på polismannens skrivbord är dock bara en liten del och kan inte sammanfatta helheten, menar Leif GW Persson.

– Jag är inte imponerad över hans statistiska färdigheter. För av de här personerna om hamnar på han bord är kanske 2 av 100 svenska som han och jag, när det kommer till vissa invandrargrupper hamnar kanske 10 av hundra där, men resten – de hamnar aldrig där oavsett var de kommer ifrån för att de är skötsamma och hederliga människor om inte håller på med sånt där säger han. Men det är ju det han ser på sitt skrivbord han beskriver.

– Han beskriver sin vardag och med tanke på brotten han utreder, grova våldsbrott och sexuella övergrepp, vill jag påstå att det är en korrekt beskrivning av hans vardag att en majoritet av ärendena han handlägger gäller personer som har ett annat än svenskt ursprung. Men det ger inte en beskrivning av verkligheten, tvärtom ger det en missvisande bild av verkligheten.

– Han ska hålla käften om vad som ligger på hans skrivbord och inte prata om förrän det vunnit laga kraft och det finns en dom, säger Leif GW Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet