Invånaren Richard Sjögren och kommunstyrelsens ordförande Johan Niklasson (C) ger sin syn på tryggheten i Lekeberg. Foto: SVT/Kristofer Ström

I Lekeberg är brottsligheten lägst i länet: ”Känner mig väldigt trygg”

Uppdaterad
Publicerad

I Lekeberg sker minst våldsbrott, stölder, bränder och olyckor i länet sett till kommunens storlek. Det visar en rankning från SKR, Sveriges kommuner och regioner.

– Vi flyttade hit från Örebro och känner oss väldigt trygga, säger småbarnspappan Richard Sjögren.

Även om brottsligheten är låg i Lekeberg betonar kommunstyrelsens ordförande, Johan Niklasson (C), att trygghetsarbetet måste fortgå i kommunen.

– Det är en väldigt glädjande siffra att vi hamnar åtta, men man ska tänka på att det bara är statistik. Det kan ju finnas upplevd otrygghet. Därför måste vi fortsätta ha en god dialog med föreningsliv, civilsamhälle och polisen, säger han.

Efter att polisstationen stängde i Lekeberg 2017 har det fortsatta samarbetet med polisen var en viktig del för att hålla brottsstatistiken på en fortsatt lågt nivå, enligt Johan Niklasson.

– Civilsamhället har en stor del också. Vi har ett brett föreningsliv med aktiviteter för människor i alla åldrar och av alla härkomster.  Kyrkan har också varit viktig för nyanlända. Vi har ett relativt lågt antal, men utan kyrkan hade vi inte haft den integration vi haft. Där har vi även haft god samverkan med föreningslivet.

Invånare: ”Känner oss trygga”

Pendlarkommuner som Lekeberg är kommuner som ofta hamnar högt upp på rankingen, enligt SKR:s analys.

Närheten till Örebro fick bland annat Richard Sjögren att flytta hit med sin familj.

– Vi flyttade först till Fjugesta där vi bodde i tre år och nu bor vi i Mullhyttan. Vi upplever det som väldigt tryggt här. Bara att gå ut med barnvagnen känns perfekt, säger han.

Länskommunerna placering i riket

8. Lekeberg

37. Nora

147. Askersund

149. Örebro

154. Kumla

170. Lindesberg

193. Hällefors

197. Degerfors

206.Karlskoga

208. Hallsberg

240. Laxå

287. Ljusnarsberg

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner, SKR och MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.