Familjen Helldén består av Daniel, Jenny, Jesper, Henrik och hundvalpen Sigge. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Hela familjen pluggar och jobbar hemifrån under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Helldén i Fjugesta är en av de familjer som jobbar och pluggar hemifrån under pandemin. De tycker att det fungerar bra  – och för gymnasieeleven Henrik ger distansundervisningen fördelar.

– Jag får mer gjort om jag jobbar hemma. Då finns det ingen att att sitta och snacka med under tiden, säger 16-åringen.

Henrik Helldén går första året på ekonomiprogrammet vid Virginska gymnasiet i Örebro. Skolan har haft distansundervisning sedan mitten av december. Samtidigt jobbar mamma Jenny och pappa Daniel båda hemifrån under pandemin.

– Det gäller att respektera varandras tid. För mellan åtta och fem är vi på jobbet och grabbarna har varsitt schema, säger Jenny Helldén.

Coronaviruset i Örebro län

När vårterminen drog igång så införde Lekebergsskolan fjärrundervisning var tredje dag, enligt ett rullande schema. När 13-årige Jesper som går i sjunde klass på skolan får fjärrundervisning var tredje dag är hela familjen hemma i villan i Fjugesta.

Under lektionerna kan eleverna få kontakt med lärarna via plattformen Teams.

– Lärarna hjälper till bra inne på Teams, säger Jesper Helldén.

Slipper pendla

Även om det innebär en omställning att arbeta vid fyra hemmakontor finns det också positiva aspekter.

–  Det som är trevligt är att få se varandra lite mer. Och vi har ingen pendlingstid i familjen. Så man får med fritid tillsammans, säger Jenny Helldén.

Hör familjen berätta om den nya vardagen i klippet.

Skillnaden mellan distans- och fjärrundervisning

Fjärrundervisning sker i realtid. Elever och lärare har kontakt och undervisningen är interaktiv.

Vid distansundervisning är eleverna och lärarna oftast på olika håll. Antingen arbetar eleverna i realtid, eller så kan de få uppgifter som ska slutföras inom en viss tid.

Källa: Skolverket.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet