• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: SVT

Lennart Bondeson (KD): ”Orimligt att beskylla religiösa friskolor för klyftorna i samhället”

Publicerad

Att skylla klyftorna i samhället på de 66 religiösa friskolor som finns i landet är orimligt. Det säger det kristdemokratiska kommunalrådet Lennart Bondeson (KD) efter Socialdemokraternas besked om att de vill förbjuda alla religiösa friskolor.

Socialdemokraternas förslag om att förbjuda alla religiösa friskolor mottas med stor skepsis av Kristdemokraten och kommunalrådet Lennart Bondeson.

– Jag tycker att det är ett jättetokigt förslag, säger han. Om nu tanken är att minska segregationen ska man tänka på att det bara finns 66 religiösa friskolor i landet. Att belasta dessa för att det finns klyftor i samhället låter orimligt.

Skolor ska svara upp till kraven

Lennart Bondeson är dock tydlig med att de skolor som inte svarar upp mot de strikta krav som skollagen ställer inte bör få vara kvar.

– Då ska de stängas i så fall men det gäller samtliga skolor, inte bara de religiösa.

Att det ska finnas skolor som vilar på religiös grund är en självklar del av ett samhälle med stor mångfald menar han. Däremot är det viktigt att undervisningen är konfessionsfri – däremot kan en skola ha en religiös kultur.

Större skepsis i Sverige

Han konstaterar också att det finns en större skepsis mot skolor som drivs av religiösa samfund i Sverige än det finns i andra länder.

– Katolska kyrkan driver till exempel flera skolor i Kanada och har ett väl fungerande system. Likadant är det i andra europeiska länder.

Att Socialdemokraterna ska lyckas att driva igenom förslaget ställer han sig tveksam till.

–  Det strider bland annat mot Europakonventionen. Jag uppfattar det här som ett utspel inför valet, avslutar Lennart Bondeson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.