Foto: TT

Leverantörerna höjer priset på sjukvårdsmaterial

Publicerad

Handskar, munskydd och visir är några av sjukvårdens viktigaste produkter i bekämpningen av coronaviruset. Men 20 av sjukvårdens 100 viktigaste artiklar är just nu svåra att få tag på. Dessutom höjer leverantörerna priserna på dessa ordentligt.

Stängda gränser och karantän på fabriker gör att det är svårt att få tag på sjukvårdsmaterial som vården behöver i kampen mot coronaviruset.

Därför har varuförsörjningsnämnden, där länen Örebro, Dalarna, Västmanland, Uppsala och Sörmland ingår, gjort en lista på de 100 viktigaste produkterna för sjukvården, något som P4 Örebro berättade först. Syftet är att peka ut vilka artiklar som absolut inte får ta slut.

Men 20 av dessa artiklar är just nu svåra att få tag i.

– I helhet ser det bra ut, men sen finns det produkter som befinner sig i kritiskt läge, säger Bechet Barsom (KD), ordförande i varuförsörjningsnämnden.

Höjer priserna

Dessutom börjar leverantörerna öka priset på de viktigaste produkterna.

– Det är rejäla ökningar kan man säga, berättar Bechet Barsom.

Priserna är högre än vad som står i avtalet mellan varuförsörjningsnämnden och leverantörerna. När varuförsörjningsnämnden träffas på torsdag ska de ta ställning till hur de ska hantera de höga priserna.

– Är det faktiska kostnader så måste vi möta det, säger Bechet Barsom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet