Det har varit mycket frågor hos föräldrar och allmänhet i Lindesberg. Foto: SVT/montage

Lindesberg försöker återgå till vardagen

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor har snart gått efter att den misstänkte förskolevikarien häktades, misstänkt för våldtäkt mot barn. Trots att många föräldrar är oroliga börjar verksamheten nu återgå till det normala.

Krisarbetet i Lindesbergs kommun drog igång snabbt efter det att den misstänkte förskolevikarien häktades.

– Vi har jobbat jätteintensivt och vi har förstått att det har varit mycket frågor hos föräldrar och allmänhet i Lindesberg, säger Henrik Arenvang, som är utbildningschef i Lindesbergs kommun.

Förskolevikarie dömd för sexuellt övergrepp mot barn

Telefonlinje dygnet runt

Ett journummer via socialtjänsten fanns öppet dygnet runt under förra veckan, dit oroliga föräldrar och allmänheten i Lindesberg kunde vända sig. Linjen är även denna veckan öppen fast nu under kontorstid.

Extra personal med psykolog och kurator sattes in på förskolorna. De fanns på plats både för att stötta oroliga föräldrar men även personalen.

– Vi har fått signaler om att det finns oro bland personal och mycket frågor samt behov av att prata. Där har vi försökt tillgodose med resurserna vi satt in. Sen är det för tidigt nu att göra någon utvärdering, men bra signaler har vi fått från personal att vi agerat så snabbt ändå, säger Henrik Arenvang.

Har beredskap

Under gårdagen upprättades en tredje anmälan om misstänkt barnvåldtäkt. Samtidigt valde åklagaren att lägga ner utredingen kring en av dem.

Medan polisen utreder de misstänkt brotten, försöker man bedriva så normal verksamhet som det går ute på förskolorna.

– Händer det någonting så har vi beredskap och för tillfället så försöker vi ha så god ordinarie verksamhet som det möjligen går att ha, säger Henrik Arenvang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolevikarie dömd för sexuellt övergrepp mot barn

Mer i ämnet