Irja Gustavsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Lindesbergs kommun. Foto: SVT

Lindesbergs kommun ska spara 50 miljoner: ”Kommer bli tvungna att säga upp personal”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen tar fullmäktige i Lindesbergs kommun beslut om den reviderade budgeten. Besparingarna som kommunen tvingas göra kommer innebära uppsägningar från olika verksamheter.

Det var i somras som Lindesbergs kommun tog beslutet att spara 50 miljoner kronor. Men nu kommer nya förslag på hur besparingarna ska gå till.

– Vi har sett att det inte går att göra det på ett år, utan vi delar upp effektiviseringen. Så nästa år sparar vi 20 miljoner och de resterande 30 miljonerna läggs ut på tre år, 2021-2023, säger Irja Gustavsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vad kommer 20 miljoner innebära nästa år?

– Först och främst ska vi titta på lokaler och sådant som inte påverkar personal. Men vi ser också att vi kommer behöva säga upp personal inom olika kategorier, säger Irja Gustavsson.

Besparingar på verksamheter

Det är ännu oklart hur många uppsägningar det kommer bli och i vilka verksamheter jobben försvinner. Men en sak är klar, även verksamheter som skola och vård och omsorg kommer drabbas.

– Om pengarna inte finns måste vi titta på varenda skattekrona. Ingen verksamhet kommer undgå besparingarna, menar Irja Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.