Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fabriken som förvandlade Lindesberg” är en bok framtagen av hembyggdsföreningen för att fira industrins 50 år inverkan på samhället. Foto: SVT

Lindesbergs kommun uppvaktar 50-årig industri

Publicerad

Volvos bakaxelfabrik öppnade 1972 i Lindesberg, samtidigt byggdes stadsdelen Hagaberg där många av industriarbetarna bosatte sig.

– Detta har gynnat Lindesberg som samhället både i skatteintäkter och arbetstillfällen, menar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S) som under torsdagen tillsammans med Meritor firade industrins 50-årsdag.

Firandet bestod bland annat i ett högtidligt tal av Bengt Storbacka och framtagandet av en bok ”Fabriken som förvandlade Lindesberg” som handlar om vad industrin har betytt för orten.

– Vi firar den här symbiosen mellan bakaxelfabriken, vårat eget bostadsbolag och kommunen som har haft sådant utbyte av den här fabriken. 50 år det är en aktningsvärd ålder, säger Bengt Storbacka (S).

I klippet ovan kan du höra mer om fabriken och se gamla arkivbilder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.