Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eleverna bjöds in till en föreläsning på Örebro universitet för att få veta mer om robotik och hur en forskare arbetar. Foto: SVT

Linje 14 bjuder in Askersundselever i pilotprojekt

Publicerad

Linje 14 har funnits i många år och vill motivera barn och ungdomar till högre studier. I ett pilotprojekt samarbetar Örebro universitet nu med Askersunds kommun.

Samarbetet mellan Örebro universitet och Örebro kommun har funnits sedan 2003, genom projektet Linje 14.

Nu har man testat ett pilotprojekt, och utökat samarbetet till Askersunds kommun. Kommunen ligger långt från universitet och saknar gymnasium.

– Forskning visar att ju tidigare man startar med att implementera begreppet att gå på ett universitet, desto större är också chansen att de går på ett universitet eller högskola senare, säger Evelina Carey, som är verksamhetsansvarig för Linje 14.

Forskarföreläsning om robotik

När elever från årskurs sex på Sjöängsskolan besökte universitet en förmiddag för en vecka sedan, fick de ta del av en forskarföreläsning om robotik. Även om det är lång tid kvar till valet av framtida yrke och studier ska väljas, verkade förmiddagen väcka en del tankar hos eleverna.

– Jag tyckte det var intressant att få veta lite mer om robotar och om hur forskare faktiskt arbetar, säger Jack Broberg.

– Jag funderar på att utbilda mig till civilingenjör, säger Martin Johansson.

Förhoppningen är att samarbetet ska fortsätta och att det ska leda till fler träffar, säger Evelina Carey.

– Vi kommer utvärdera projektet tillsammans med Askersunds kommun och se hur vi kan ta det vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer