Misshandeln av Rakhmat Akilov, polisens kritik efter en drunkningsolycka och bristande hänsyn under eldningsförbudet var de mest lästa nyheterna i länet under 2018. Foto: TT/SVT

Här är de mest lästa artiklarna 2018

Publicerad

Att det var val 2018 har väl ingen undgått. Men vilka andra nyheter var det som drog till sig den mesta uppmärksamheten på SVT Nyheter Örebro? Här kommer årets lista.

Kånsta kvarn renoverades i tv-programmet Sommar med Ernst. Foto: SVT

10. Renoveringen av omstridd kvarn saknade bygglov: ”Gjort fel”

Sommar med Ernst är en produktion som brukar uppskattas av många. Men när produktionen kom till Kånsta kvarn var det många i bygden som både blev förvånade och uppretade. Ingen hade nämligen pratat med de närmaste grannarna vilket är brukligt. Många skyllde på affischnamnet Ernst Kirchsteiger trots att det var kommunen som gjort misstaget – vilket man också fick be om ursäkt för.

I den här gravstenen sitter en ovanlig medalj infäst. Det är Carnegiestiftelsens utmärkelse, som bara ges till den som har räddat liv genom att riskera sitt eget. Foto: Jesper Mattsson/SVT

9. Gravens hemlighet – därför är en hjältemedalj fäst i stenen

En medalj i en gravsten på en av Örebros kyrkogårdar väckte SVT Örebros Jesper Mattssons nyfikenhet. Berättelsen om den fattiga pojken som riskerade livet för att rädda en flicka från att drunkna fascinerade även många av er läsare.

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i måltidshygien vid Örebro universitet, synar SVT:s picknickpåse. Foto: Johannes Weckström /SVT

8. Här går hygienprofessorn igenom SVT:s matsäck

Värmen dominerade nyhetsrapporteringen – på flera sätt. På SVT Örebro bad vi Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i måltidshygien, att gå igenom en matsäck som vi packat och sedan kört i en timma i bilen. Kommentaren ”Ett eldorado för bakterier att föröka sig i” fälldes bland annat...

Patrik har varit försvunnen i drygt ett år. Foto: Privat / SVT

7. Patrik försvann spårlöst – ett år av tung ovisshet

I maj 2018 hade det gått ett år sedan 22-årige Patrik Linfeldt klev av tåget i Hallsberg då han var på väg hem till Falun. Övervakningskameror har fångat honom på bild på perrongen men efter det vet ingen vart Patrik tog vägen. Ett år senare har familjen inget hopp om att han ska återfinnas vid liv – däremot önskar man fortfarande att hans kvarlevor ska hittas.

Foto: TT/SVT

6. Morddömd rymde från fångtransport i Laxå

Det kan ha varit en av historiens mest feltajmade kisspaus. När en fångtransport stannade mellan Finnerödja och Laxå vid lunchtid en solig dag i juli 2018 passade fången på att rymma medan en av kriminalvårdarna lättade på trycket. I skrivande stund är den morddömde mannen fortfarande på fri fot.

Foto: TT

5. Nu höjs det allmänna tandvårdsbidraget

Att gå till tandläkaren är dyrt så kanske är det inte så konstigt att en nyhet om höjda bidrag blir en riktig snackis?

Hunden på bilden har inget med det aktuella fallet att göra. Foto: TT

4. Person avled efter hundattack

En tonårspojke som attackerats av en hund i Ljusnarsberg dog av sina skador. Tragedin ledde till en massiv debatt om vems felet egentligen är när en hund går till anfall – ägarens eller hundens? Socialtjänsten utredde händelsen liksom polisen.

Skarp kritik riktades till flera av besökarna vid en badplats där en drunkningsolycka inträffade under lördagen. Foto: Skärmdump från Polisen

3. Polisen kritisk efter drunkningsolyckan: ”Vuxna lyfte upp sina barn för att de skulle se bättre”

Hur beter man sig egentligen på en olycksplats? Polisen var inte imponerad efter den tragiska drunkningen vid Degernäs Camping där människor stod i vägen, lyfte upp sina barn för att de skulle se bättre och fotograferade medan räddningstjänsten försökte arbeta.

Trots flera påpekanden skulle de tre männen ”grilla klart” innan de tänkte släcka elden. Foto: TT

2. Vägrade släcka grillen – då ryckte polisen ut med vattenhink

Den extremt varma sommaren 2018 ledde till eldningsförbud i hela länet. Ett förbud som för vissa var väldigt svårt att förstå hur många gånger det än trummades ut i medier och av räddningstjänsten. När tre män vägrade att släcka sin medhavda klotgrill i friluftsområdet Ånnaboda, trots tillsägelser från andra besökare, brydde sig polisen inte ens om att ta en diskussion.

1. Akilov attackerad av gängkriminell inne på Kumlabunkern

I juni 2018 dömdes Rakhmat Akilov för terrorbrott efter att ha dödat fem personer på Drottninggatan i Stockholm med en lastbil som vapen. Straffet, livstids fängelse, skulle avtjänas på högsäkerhetsfängelset Kumla. Men när Akilov fördes in på avdelningen blev de två andra han skulle dela avdelning med riktigt arga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer