Foto: Coop Värmland

Livsmedelskedja stänger butik i Degerfors

Publicerad

På torsdagen meddelade Coop Värmland att de stänger sin livsmedelsbutik i centrala Degerfors. Orsaken uppges vara att den nya politiska majoriteten inte vill fullfölja en beslutad detaljplan för ombyggnad av torget.
– Vi ser inget annat alternativ, säger Tomas Sjölander, vd på Coop Värmland.

Det var under 2015 som Coop Värmland meddelade  att de tänkte lägga ner Coop Extra i Degerfors om utvecklingen för butiken inte kunde vändas.

Kommunen startade då en dialog om hur handeln i Degerfors skulle kunna underlättas.

Detaljplan för ombyggnad

Sommaren 2018 klubbades en detaljplan om nya tillfartsvägar och parkeringsplatser vid torget.

– Vi såg positivt på den och tillsammans med fastighetsägaren var vi beredda att gå in med miljoninvesteringar för att vända utvecklingen för butiken som gått med förlust en längre tid, säger Tomas Sjölander, vd på Coop Värmland.

Men i början av året meddelade den nya politiska majoriteten i kommunen att de avsåg att inte fullfölja planen.

”Finns inte förutsättningar”

Ärendet återremitterades därför till kommunfullmäktige som dock beslutade att den tidigare klubbade planen skulle fullföljas.

Kommunstyrelsen står trots det fast vid sitt beslut och har presenterat alternativa planer för torget som Coop Värmland tagit del av.

– Mot bakgrund av det har vi sett att det inte finns förutsättningar och vi stänger butiken den sista januari 2020, säger Sjölander.

Respekterar demokratisk process

Butiken i Degerfors sysselsätter idag nio personer och fackliga förhandlingar har inletts. Coop Värmland avser fokusera på en annan butik på orten och en annan i Karlskoga.

– Det är tråkigt när vi och i synnerhet personalen har levt med en förhoppning så pass länge. Samtidigt har jag förståelse för den demokratiska processen, säger Tomas Sjölander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer