Louice Jakobsson, Arbetsförmedlingen Foto: TT/SVT

Ljus framtid för unga som slutar gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomarna är eftertraktade på arbetsmarknaden nu under högkonjunkturen. Arbetslösheten i gruppen 18 till 24 år har nära på halverats på fem år och var i april i år 8,7 procent i riket.

– Det ser väldigt ljust ut. Vi har en stor arbetskraftsbrist och efterfrågan i många branscher, säger Louice Jakobsson, sektionschef Arbetsförmedlingen Örebro.

Viktigt med gymnasieutbildning

De som gått en yrkesförberedande utbildning är mycket eftertraktade. Framför allt ungdomar med utbildning inom fordon, industri, vård, el och bygg. 

–  Där skriker man efter arbetskraft, så ungdomarna har möjlighet att få jobb direkt efter gymnasiet, säger Louise Jakobsson.  

Även ungdomar med högskoleförberedande gymnasieutbildningar får jobb inom bland annat restaurang, hotell och handeln enligt Louice Jakobsson.  Samtidigt trycker hon och Arbetsförmedlingen på vikten av att ha en avslutad gymnasieutbildning för att få jobb.

– Vårt råd till alla, särskilt ungdomar, är att alltid slutföra gymnasiet, säger Louice Jakobsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.