Konstverket ”Mirakel” av Santiago Mostyn kommer att få en ny placering som kommer att bestämmas senare under 2019. Foto: Peder Hallkvist / Örebro kommun

Ljuskonstverk blir kvar efter Open Art

Publicerad

Konstverket ”Mirakel” av Santiago Mostyn som visats under Open Art blir kvar i Örebro, det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Liksom tidigare år har kommunen valt att köpa in ett av de konstverk som deltagit i utomhusutställningen. Att det blev just ”Mirakel” beslutade en jury bestående ur samverkansrådet för offentlig konst där representanter från olika delar av kommunens verksamhet deltar.

Konstverket Santiago Mostyns verk “Mirakel” består av ordet i vitt neon. Med belysning tänker juryn att verket kommer att få en ny betydelse under mörka halvåret.

Ljuskonstverket kommer att få en ny placering som kommer att bestämmas senare under 2019.

Pengar finns avsatta och konstverket kommer att ingå i Konsthallens konstsamling.

Juryns motivering:

Visa

Santiago Mostyns verk “Mirakel”. Det är ett laddat ord och heter samma sak på många olika språk, men med olika innebörd för olika individer. Ett syfte med konst är att beröra oss på olika sätt och väcka frågor. Det här verket ställer verkligen frågor om vad är ett mirakel och hur är det att uppleva det.

Verket sticker ut men ändå har möjlighet att få en placering i staden. Verket kan placeras på många olika ställen, både inne och ute. Att det också har en funktion i form av belysning skapar upplevelse även under kvällar och när det är mörkt på vintern. I egenskap av ljuskälla agerar verket också trygghetsskapande och fyller fler funktioner än rent estetiska.

– Santiago Mostybn är en oerhört intressant konstnär som är en viktig samtida röst säger Anna-Karin Wulgué, konsthallschef. 

– Mirakel sker hela tiden, ibland behöver vi stanna upp för att se dem, komma ihåg dem eller hoppas på dem. Det här konstverket kan kanske hjälpa oss med det. Det blir ett intressant inslag i stadslivet under dygnets alla timmar i Örebro, säger Anne Hernandez Pettersson, stadsmiljöstrateg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Open art i Örebro

Mer i ämnet