Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Morgan Gustafsson Henricsson, kampanjledare, och hans kollegor besökte Askersund under tisdagen. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

LO informerar sommarjobbare om avtal och villkor

Uppdaterad
Publicerad
Under åtta dagar besöker fackförbundens paraplyorganisation LO arbetsplatser runt om i Örebro och Värmland. Syftet är att sommarjobbare ska få koll på sina rättigheter och skyldigheter på jobbet.

Sommartider innebär chans till extrajobb för många ungdomar. En del kanske är ute i arbetslivet för allra första gången. För att se till så att sommarjobbande ungdomarna har koll på sina rättigheter och skyldigheter, bedriver LO den uppsökande verksamhet ”facket på sommarjobbet”.

– Vi kollar så de har anställningsbevis, att de får semesterersättning och att de jobbar under sjyssta villkor, säger Morgan Gustafsson Henricsson, som är kampanjledare.

”Lite koll har man ju”

I måndags drog kampanjen igång, på tisdagen hade turen kommit till Askersund. I hamnen var det under morgonen ganska få sommarjobbare, men Tea Ericsson, som jobbade extra i en smörgåsbod denna dagen, fick information av LO.

– Jag fick något litet häfte om avtal, och frågan om jag hade koll på det. Jag har inte så jättebra koll, men lite koll har man ju.

Positiv respons

Det blir många samtal och många besök på arbetsplatser. Allt som oftast är mottagandet positivt.

– Responsen är oftast väldigt positiv när vi kommer dit och förklarar hur dem ska ha det, säger Morgan Gustafsson Henricsson.

Vad har ni stött på som inte känts okej?

– Vi stötte på ett problem igår där vi träffade en kille som är fjorton år, som sitter själv och tar hand om kontanter, och jobbar varje dag hela sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer