Ett lodjur dödade ett får på en gård i Kumla.

Lodjur dödade får i Kumla – ägaren får ersättning

Publicerad

En djurägare i Kumla får 1 700 kronor i ersättning efter att ett får dödats i ett angrepp. Länsstyrelsen har slagit fast att det var ett lodjur som dödade fåret.
– Vi ser bara några enstaka angrepp varje år i Örebro län, säger Emma Kvastergård, vilthandläggare på länsstyrelsen

Det var den 17 juni som angreppet ägde rum på en gård i Kumla. En månad senare har länsstyrelsen beslutat att den drabbade djurägaren har rätt till 1 700 kronor i ersättning.

Angrepp varje år

Att lodjur går till angrepp mot tamdjur förekommer då och då i Sverige.

– Det brukar ske några enstaka angrepp varje år men det är inte så jättevanligt i Örebro län, säger Emma Kvastergåd på länsstyrelsen

Vad är det som kännetecknar när det är ett lodjur som angriper får?

– Det går att se var bettet sitter. Lodjuren biter i strupen. Det kan även vargen göra, men när det är varg inblandat så är det vanligt med flera bett och även i nacken, säger Emma Kvarstergård.

Angrepp kan leda till licensjakt

Inför 2018 beslöt länsstyrelsen att inte införa licensjakt på lodjur eftersom det i december enbart fanns åtta lodjursfamiljer, vilket är under länets miniminivå.

Beslut kan alltid omprövas om det sker lodjursatacker inom en region. 2017 beslutades det senast om licensjakt efter att flera attacker ägt rum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer