Näthat är inte något som bara angår unga. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Lokala företag går samman för att hejda näthatet

Publicerad

Elaka påhopp, mobbning och förnedring är en del av sociala mediers och internets baksida. Nu går två lokala företag ihop för att försöka stoppa den negativa utvecklingen.

– Näthat börjar bli ett allt större arbetsmiljöproblem som angår alla i samhället, det säger Veronika Törnqvist, vd på Metodicum.

I ett försök att stävja näthatet ordnar Karlskogabaserade företaget Let´s make love great again och Degerforsföretaget Metodicum nu en konferens om näthat i Stockholm.

Vuxna bakom värsta påhoppen

Metodicum som arbetar med utbildning i frågor kring arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsorganisation menar att problemet inte bara handlar om att unga far illa.

– Det berör inte bara unga med en stor del av sin tid på nätet utan även föräldrar, vuxna, anhöriga, arbetskamrater och så vidare.

Niclas Lagerstam som står bakom Let´s make love great again menar att ungdomar är de som kommer att få lära vuxna att bete sig hyfsat på nätet.

– I många kommentarsfält är det vuxna som står bakom de värsta påhoppen, konstaterar han. Genom att utbilda unga kanske vi kan få stopp på det.

Inlägg på nätet påverkar arbetsplatsen

Tillsammans ordnar man nu en konferens i Stockholm i sommar i ämnet näthat. Arrangörerna hoppas på deltagare från alla olika sektorer inom arbetslivet.

– Inte minst inom sektorer som skola, vård och omsorg är vår växande aktivitet på internet något som påverkar vardagen på jobbet, men det är dessutom så att vi alla tar med vår nätaktivitet till arbetsplatsen eller gör saker på nätet som påverkar vår vardag.

Några av talarna på konferensen:

  • Malin Crona, tidigare ansvarig för sociala medier på Sveriges radios Ekot
  • psykologen Jenny Klefbom, Mårten Schultz
  • professor i civilrätt vid Stockholms universitet
  • Rebecka Cowen Forsell, doktoranden bakom uppmärksammade avhandlingen ”Cybermobbning i arbetslivet”
  •  samt Elza Dunkels och Annakarin Nyberg från Umeå universitet, experter på ungas nätanvändning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.