Gudrun Haglund Eriksson, LRF Örebro. Foto: SVT

LRF har tröttnat: ”Dags att stoppa vildsvinen”

Uppdaterad
Publicerad

De sprider sig okontrollerat och för många lantbrukare är vildsvinens framfart ett allt större problem. I Örebro län kräver nu LRF att det ska bli lättare att jaga víldsvin – annars hotas flera jordbruk.

– Vissa områden är det inte längre lönt att odla på!

Gudrun Haglund Eriksson är aktiv i LRF:s regionstyrelse i Örebro och är liksom andra lantbrukare i länet uppgiven inför det som beskrivs som en okontrollerbar ökning av vildsvin.

– Vi har det inte värst i landet, men ligger helt klart i överkant i Örebro län när det gäller skador som orsakats av vildsvin. På vissa platser går det helt enkelt inte att odla för det blir ändå bara förstört, konstaterar hon.

Foder kan bli förstört

En sammanställning som LRF gjort 2015 visar att kostnaderna i Örebro län för skadorna uppgick till 78 miljoner kronor. Det motsvarar drygt 30 000 kronor per jordbruksföretag.

Men det är inte bara spannmålsbönderna som drabbas när vildsvinen drar fram.

– Som fårägare drabbas man även av följderna när vildsvin har bökat upp mark där man senare ska skörda vall som ska bli ensilage, förklarar Gudrun Haglund Eriksson.

– Dels blir skörden mindre, dessutom ökar risken för jordinblandning som innehåller bakterier. Får som äter av fodret riskerar att bli allvarligt sjuka.

Lagstiftning anpassad till verkligheten

Nu är vildsvinsstammen så stor och växer så snabbt att det krävs åtgärder för att inte lantbruk ska gå omkull, anser hon.

– Framförallt måste man helt stoppa utfodringen – om det inte handlar om att lägga ut mat för att locka vildsvin från  ett område.

Hon vill också se ökad jakt – men idag är vildsvinsjakt en tidsödande historia eftersom djuren är nattaktiva. På LRF centralt föreslår man jakt med hjälp av drönare och att det ska bli lättare för jägare att sälja köttet direkt till konsument.

Och att man får en lagstiftning som är anpassad till verkligheten.

– På något sätt måste vi begränsa vildsvinsstammen. Jag tror inte att folk idag förstår hur snabbt de förökar sig och vilka konsekvenser det får, avslutar Gudrun Haglund Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer