Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara Thulin Hedberg, bitr. avdelningschef klinisk mikrobiologi, säger att det är tack vare en fantastisk arbetsgrupp som de klarar av trycket. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Högt tryck på labb när tusentals covidprover analyseras i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Längre dagar, högre tempo och med bristande resurser. Så ser arbetssituationen ut på universitetssjukhusets labb där Örebro läns covidtester analyseras.

– Vi har lämnat det vi trodde var vårt max långt bakom oss, säger Sara Thulin Hedberg, biträdande avdelningschef klinisk mikrobiologi.

Förra veckan analyserades runt 7 500 tester på labbet. Det går att jämföra med augusti, då motsvarande mängd var runt 1 300. Trots mångdubblingen så är bemanningen densamma. De ska även hinna med alla de tester som normalt skickas för analys, exempelvis klamydiatester.

– Det har varit en väldigt tuff period ända sedan i mars och de här sista veckorna har varit otroligt intensiva. Alla kämpar och gör allt man kan, men det är en tuff arbetsbelastning just nu, säger Sara Thulin Hedberg, bitr. avdelningschef klinisk mikrobiologi.

Analys tar 5-6 timmar

Testerna prioriteras efter vem som testats. Först patienter, därefter personal och sist allmänheten. Skulle man fokusera på ett enda prov från det att det anländer till labbet till dess att man har ett svar, så tar den analysen fem till sex timmar.

Söker mer personal

För att klara av den stora ökningen försöker de hitta samarbetspartners som kan hjälpa till. Bland annat skickar USÖ en viss mängd prover till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Samtidigt försöker man rekrytera fler analytiker till sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet