Alla sjätteklassare på Lundbyskolan i Örebro fick medalj när de vann utmärkelsen ”Årets Erikshjälte”. Foto: SVT

Lundbysexorna prisades för sina insatser för sjuka barn

Uppdaterad
Publicerad

Sexorna på Lundbyskolan i Örebro fick på torsdagen ta emot utmärkelsen ”Årets Erikshjälte” efter att de köpt leksaker till Lekterapin på USÖ istället för att åka på klassresa.

– Jag tycker att den är en fantastisk berättelse, säger Daniel Grahn, generalsekreterare på Erikshjälpen.

Efter att två elever förlorat sin mamma tidigare under läsåret bestämde sig sjätteklassarna på Lundbyskolan för att det var viktigare att göra något för andra med den insamlade klasskassan istället för att åka på en resa. Leksaker inhandlades och skänktes till Lekterapin och pengar skänktes till Cancerfonden.

Deras givmildhet ledde till att de blev en av flera nominerade till hjälporganisationen Erikshjälpens pris ”Årets Erikshjälte”. På torsdagen möttes eleverna av ett klassrum fyllt av ballonger och beskedet att de vunnit.

– Den här klassen stack ut på många sätt. Dels att det hela började startade med en jobbig grej och sen tar de den kraften och skapar något fantastiskt och får igång en process i klassen som ligger bortanför lärare och rektorn, säger Daniel Grahn.

Prispengarna går till välgörenhet

Personen som gav namn till Erikshjälpen, Erik Nilsson, var en gång i tiden en sjuk pojke som började ge små gåvor till barn på sjukhus. Över ett halvt sekel senare har sjätteklassarna på Lundbyskolan på eget initiativ gjort samma sak.

– Det är pirrigt i magen, det är pirrigt i händerna, det är skakigt och man vill bara säga tack till rektorn, lärarna och eleverna, säger Lano Saman i klass 6B efter att alla i årskursen fått medaljer.

Priset var 25 000 kronor att gemensamt investera i något av tre projekt som Erikshjälpen arbetar med. Efter många frågor från eleverna och noga överväganden beslutade sig klasserna till slut att ge pengarna till ett projekt som arbetar för att barn i Burkina Faso inte ska hamna i fängelse.

Blir en resa trots allt

Ytterligare en god nyhet är att klasserna kommer att åka på klassresa till Liseberg i slutet av terminen trots allt, efter att privatpersoner som hört om barnens givmildhet samlat ihop pengar till resan. Sedan väntar nya skolor och nya klasskompisar när eleverna börjar sjuan till hösten.

– Vi hoppas att fler elever kommer att göra som oss efter att vi slutat, säger Aylen Arkan i klass 6B.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.