”Made in Jail” lönsamt för Kumlaanstalten

Uppdaterad
Publicerad

Produktionen på landets fängelser går med storförlust, men inte på Kumlaanstalten. Där går nu försäljningen spikrakt uppåt med hjälp av ett nytt märke Made in Jail.

-Här har vi en säng, ett sängbord och en garderob, alltihop ingår i en möbelserie som vi säljer runtom i landet. Försäljningen går bland annat till konferensgårdar, elevhem och hotell. Vi har levererat dem från Arjeplog i norr till Malmö i söder, säger Mikael Schyrman, kriminalvårdsinspektör.

Det går bra för det nya märket, Made in Jail. Kumlaanstalten får nu in nästan lika mycket pengar på försäljning av sakerna som produktionen kostar dem och det är högst ovanligt bland landets fängelser.

-Det är jättekul att det funkar ekonomiskt bra, men vi får inte glömma bort att det viktigaste är att vi gör ett bra kriminalvårdsarbete med våra intagna, säger Mikael Schyrman.

Det blåser en förändringsvind över tillverkningen på fängelset i Kumla. Den gamla loggan byts mot en modern, med ett engelskt namn och produkterna presenteras i en trendig broschyr.

Jeans och solglasögon

Det handlar inte bara om möbler, snart ska vi också kunna köpa flashiga solglasögon och moderiktiga jeans från kåken. Men att Kumla kommer att konkurrera ut andra på marknaden, med arbetare som får tio kronor i timmen, det tror inte inspektören.

-Vi får ju inte gå ut och dumpa marknaden och sätta hur låga priser som helst. Våra intagna tjänar relativt lite, men vi styrs av en förordning som gör att vi måste ta ut betydligt högre timpengar, säger Mikael Schyrman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.