Genrebild. Foto: Illustration Albert Engströmer

Ung teaterpublik fördubblad

Uppdaterad
Publicerad

I år har 23.000 barn och ungdomar i länet fått uppleva teater, vilket är en fördubbling av antalet på två år. Teatervd:n kallar det en arbetsseger.

Sedan drygt fem år tillbaka har Örebro länsteater arbetat på ett medvetet och målinriktat sätt för att nå ut till så många elever i länet som möjligt. Det berättar Petra Weckström, länsteaterns vd.

– Vi har jobbat mycket strukturerat för att få kontakt med skolorna och att göra teater som är angelägen för dem. Nu äntligen har vi nått fram – och jag vill också ge en eloge till skolorna, säger Petra Weckström.

Fördubbling på två år

Totalt är det 23.000 barn och ungdomar som under 2017 fått se och uppleva olika sorters teater, en fördubbling sett till två år tillbaka. Och det de bjudits har varit allt ifrån uppsättningar för små grupper av de allra yngsta, via skolföreställningar för olika åldrar, till den stora satsningen på familjemusikalen Tummelisa som fortfarande går på stora länsteaterscenen.

– Jag var nervös för hur det skulle gå att ge Tummelisa både som skolföreställning och för familjer, men det har gått bra. Vi har fått förlänga den en andra gång, säger Petra Weckström.

Teatern framkallar många känslor

Alla de mött har inte haft så stor vana av att uppleva teatrar, och ensemblen har skapat många starka känslor.

– Alla vet att det är viktigt att ge barn möjlighet att uppleva konst och teater under skoltid. Publiken har varit allt från provocerad och jätteförbannad till glad och skuttat ut med nya tankar. Och för några har det mest varit en trevlig stund, och det är också okej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer