Anna Werner kämpar för att hennes son Jesper Fredriksson inte ska flyttas från boendet som varit hans hem i sex år. I klippet berättar hon varför. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT /Privat

Mamma Anna om domen: ”Jag är chockad på riktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrättens beslut om att Jesper nu ska bo på Stenebrunn i Kumla landade hårt hemma hos Jespers mamma Anna Werner i Örebro.

– Jag förstår det bara inte, säger hon.

– Efter den muntliga förhandlingen kändes det positivt. Vi tyckte vi hade så mycket belägg för vad vi tycker är det enda rätta, säger Anna Werner.

Hon är både arg och ledsen. Nu ska familjen först sätta sig in i domen och sedan besluta sig för om de ska överklaga beslutet.

Fallet med dövblinda Jesper

– På ett eller annat sätt ska jag riva upp himmel och helvete, man får inte behandla en liten människa på det här sättet. Vi trodde aldrig att det inte skulle gå vår väg. I mitt huvud har det varit så självklart att man inte kan göra så här. Rätten förstår inte hans problematik.

”Mo gård är hans hem”

Alla med dövblindhet är inte helt döva eller helt blinda. Så är det för Jesper, som också har en grav psykiatrisk utvecklingsstörning och adhd. Anna reagerar kraftigt mot att rätten menar att Jespers primära fokus är mot personal och att han inte har ett så utvecklat behov av att interagera med andra brukare.

– Men det behovet har han. På Mo gård i Finspång kan han ha ett vardagligt umgänge eftersom alla kan teckenspråk, både personal och brukare. Där har han kommit så långt i sin egen utveckling att han klarar av att ha kalas och ha en grillkväll med andra, eftersom han är så trygg i just den miljön.

Inget ont mot personalen på Stenebrunn, betonar Anna.

– Men Mo gård är hans hem, helt enkelt. Där kan han röra sig fritt på ett helt annat sätt.

Förvaltningsrätten förutsätter i domen att Jesper Fredriksson ges den tid för överflyttning som han kan behöva för att kunna anpassa sig till de nya förhållandena.

Har varit bedrövligt

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, säger Anna.

Överflytten har skett successivt under sex veckor med besök i Kumla måndagar och fredagar, berättar Anna. På onsdagar har personal från Kumla åkt till Mo gård, och från och med nu på måndag ska han bo permanent i Kumla.

– Det har tagit så hårt på honom. Det har varit bedrövligt, besök i Kumla har till och med avbokats för att Jesper har varit så sliten.

– Han förstår fortfarande inte att han ska flytta. Det kommer han inte förstå förrän han blir lämnad i Kumla på måndag.

Kammarrätten stoppar flytten

Efter att familjen överklagat förvaltningsrättens dom tog kammarrätten i Göteborg, under fredagen, ett nytt beslut. Jespers flytt till Stenebrunn i Kumla ska stoppas tills dess att målet är slutligt avgjort. Mer om det nya beslutet går att läsa om här.

Så här har Jespers mamma Anna Werner tidigare berättat om tvångsförflyttningen av hennes son.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet med dövblinda Jesper

Mer i ämnet