En man från Söderhamn åtalas efter Hitlerhyllning på hans nazistsajt – jury avgör målet. Foto: TT

Man bakom nazistsajt åtalas – jury avgör målet

Publicerad

Den 20 april förra året, på Adolf Hitlers födelsedatum, publicerades en hyllningstext till Hitler på den nazistiska sajten Nordfront. I dag inleds rättegången mot den man som var ansvarig utgivare på sajten när texten publicerades. Brottet rubriceras som hets mot folkgrupp och en jury kommer avgöra om mannen är skyldig till brottet eller inte.

Det är ovanligt att man använder sig av en jury i det svenska rättssystemet. Men i mål som rör tryck- och yttrandefrihetsbrott har den åtalade rätt att kräva att en jury medverkar under rättegången.

– I den här typen av mål ställer vi en fråga till parterna om de vill ha en jury eller inte, och i det här fallet har den åtalade begärt det, säger Björn Lindén som är lagman vid Örebro tingsrätt.

Rätt att säga nästan vad man vill

Anledningen till att möjligheten ges är att det är en grundlagsskyddad rättighet att få skriva och säga vad man vill utan att statsmakterna ingriper. Men det finns vissa begränsningar. Det är exempelvis olagligt att hetsa mot olika folkgrupper.

– När det går över gränsen och statsmakterna ingriper – då får den som är åtalad ytterligare en chans att få målet ogillat, säger han.

Juryn representerar medborgarna

Juryns roll är således att representera medborgarna och deras åsikter kring vad man får säga och inte, förklarar han.

Den åtalade mannen är hemmahörande i Söderhamn, men rättegången kommer hållas i Örebro tingsrätt eftersom att den webbserver mannen varit ansvarig utgivare för var lokaliserad i Ljusnarsbergs kommun.

Juryn kan ogilla åtalet

Det är justitiekanslern som har väckt åtalet mot mannen med motiveringen att den publicerade texten uttrycker en missaktning mot judar.

– Om juryn kommer fram till att det inte är något brott så ogillas åtalet. Men om de anser att det är ett brott så lämnas målet över till tre juridiska domare som då gör sin juridiska bedömning, säger han.

Mannen förnekar brott

Söderhamnsbon har själv medgett att han var ansvarig utgivare för sajten men förnekar brott.

Rättegången väntas vara avslutad vid lunchtid under fredagen.

– Det kommer nog gå rätt snabbt, men beror givetvis på juryn också, säger Björn Lindén.

SVT bevakar rättegången

SVT Nyheter Örebro är på plats under rättegången. Följ oss på svt.se/orebro för senaste nytt.

Björn Lindén förklarar – så väljs juryn ut:

Visa

– Juryn består av olika personer med tidigare erfarenheter av rättegångar. Landstingsfullmäktige ger oss två listor, en med nämndemän och en med jurymän, säger han och fortsätter:

– Sedan har vi ett sammanträde med parterna där juryn utses. Då kan de välja bort jurymän och sedan lottas namnen. Detta sker genom att nämnden dras ur en urna, säger lagmannen Björn Lindén.

Sammanlagt utses nio jurymedlemmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer