Foto: TT

Man dömd för krigsförbrytelser i Irak efterlyst

Uppdaterad
Publicerad

En man från Örebro län som dömts för krigsförbrytelser i norra Irak har efterlysts av Kriminalvården. Anledningen är att han inte infunnit sig för att avtjäna sitt straff.

Mannen dömdes mot sitt nekande 2019 av tingsrätten i Örebro till ett år och tre månaders fängelse bland annat för krigsförbrytelser som skett i norra Irak våren 2015.

Mannen stred då med kurdiska peshmerga-styrkor och som tung bevisning fanns bilder där han poserade med döda IS-krigare.

Prövades i flera instanser

Domen överklagades samma år och i nästa instans, hovrätten, mildrades straffet till ett års fängelse. Domen vann sedan laga kraft efter prövning även av Högsta domstolen i maj 2021.

Nu har Kriminalvården utfärdat en efterlysning av mannen, då han inte inställt sig på anstalten där han skulle avtjäna sitt straff. Man har heller inte hittat honom via efterforskningar.

Preskriptionstiden för brottet går ut i maj 2026.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer