Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Man drog fram pistolliknande föremål – blev pepparsprejad av polis

Uppdaterad
Publicerad

En man i 55-årsåldern ska ha riktat ett pistolliknande föremål mot en restaurang i Degerfors på onsdagskvällen. Han misstänks nu för hot mot tjänsteman.

På onsdagskvällen sågs en man med ett vapenliknande föremål i Degersfors. När polisen sedan kom till platsen drog mannen fram något som såg ut som en pistol. Han misstänks nu för hot mot tjänsteman.

– Det uppstår en situation där patrullen uppfattar att de är under hot och de pepparsprejar mannen, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Inget riktigt vapen

Polisen kunde snabbt konstatera att det inte var ett riktigt vapen men omhändertog föremålet.

– Det är en dramatisk problematik att det förekommer en del vapenlikande föremål eftersom det är svårt att avgöra om det är riktigt eller inte. Det finns tragiska exempel när polis har skjutit ihjäl personen.

Psykiatrisk tvångsvård

Enligt polisen pågår det försök med elpistoler på en del håll i landet, men i polisregionen Bergslagen är det ännu bara sprej som används.

– Väldigt bra att vi har sprej för att oskadliggöra, säger presstalespersonen Stefan Dangardt. 

Den 55-årige mannen visade tydliga tecken på att vara psykiskt instabil och polisen beslutade därmed om psykiatrisk tvångsvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.