Kristina Persson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Foto: Åklagarmyndigheten /TT

Nytt åtal för olaglig sophantering – flera hundra ton har grävts ner

Publicerad

En man i 50-årsåldern från Örebro län åtalas för grovt miljöbrott och grovt penningtvättsbrott. Åtalet är ett av flera som väntas kring sopskandalerna i Mellansverige och har väckts vid Riksenheten för miljö-och arbetsmiljömål.

Stämningsansökan har lämnats in till Värmlands tingsrätt. Tre män från Mellansverige ska, enligt åklagaren Kristina Persson, ha tagit betalt för att hantera stora mängder byggavfall. I Örebro län rör det sig om en man i 50-årsåldern som även ska ha figurerat i andra miljöbrottsärenden.

– Min bedömning är att han tillsammans med mannen i 35-årsåldern varit de som varit drivande. Den tredje personen har hämtat och lämnat avfall, säger Kristina Persson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Grävts ned

Enligt åtalet ska drygt 560 ton avfall mellanlagrats bland annat i Kumla och Örebro. Ytterligare drygt 30 ton ska ha hämtats från Eskilstuna. Under hösten 2016 ska delar av avfallet ha transporterats till en ort i Karlstads kommun, där det grävts ned vilket lett till utsläpp av bland annat bly och dioxiner.

– Polisen gör en husrannsakan den 15 september och upptäcker då grävda hål med avfall i. Efter det blir det uppehåll i körningarna till platsen, men min bedömning är att avfall fortsatt hanteras men då omdirigeras till andra ställen i landet som vi inte har hittat, säger Persson.

Osanna fakturor

Örebrobon och mannen i 35-årsåldern åtalas även för grovt penningtvättsbrott.

– Fakturorna för körningarna har gått i två led. Där har vi konstaterat osanna fakturor och summan av dessa uppgår till 472 659 kronor, därav åtalspunkten grovt penningtvättsbrott.

Koppling till andra miljöärenden

Männen förekommer även i utredningen om illegal sophantering som skett i mellansverige med NMT-koncernen och företaget Think Pink.

– Det finns ingenting som tyder på någon koppling till de företagen annat än personerna, säger Kristina Persson.

Mannen i 50-årsåldern har även varit inblandad i den så kallade batteriskandalen, där stora mängder batteriavfall olagligt grävts ner på olika platser i mellansverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.