Foto: Anders Nord/SVT

Man gripen efter dödshotet vid Örebro slott

Uppdaterad
Publicerad

Vid 8-tiden på torsdagsmorgonen larmades polisen om att en man hade tagit sig in på Örebro slott och dödshotat flera byggarbetare. Då hittade polisen inte mannen som istället greps vid lunchtid nära slottet.

Sju patruller och den lokala insatsstyrkan deltog i en omfattande polisinsats i sökandet efter en gärningman. Polisen utrymde hela Slottet men fick inte tag på den obehöriga mannen.

”Han är gripen”

Mannen befarades gömma sig på slottet men hittades inte. Därefter ska polisen ha fortsatt haft en allmän spaning. Men nu kan polisen berätta att mannen i 20-årsåldern som är hemmahörande i Örebro är gripen.

Intrång och hot på Örebro slott

– Jag kan bekräfta att vi har gripit en person som är misstänkt för olaga hot och olaga intrång, säger Stefan Dangardt vid Örebropolisen.

Foto: Anders Nord/SVT

Greps utanför hotellet

Mannen greps utanför Stora hotellet på Drottninggatan och enligt polisen ska omhändertagandet gått lugnt till.

– Gripandet var odramatiskt och jag har inga uppgifter om att det skulle vara våldsamt vid frihetsberövandet.

Misstänks ha hotat med kniv

Tidigare idag bröt sig mannen in på Örebro slott där han ska ha dödshotat två byggarbetare, enligt Örebro slotts förvaltare Tony Bjuhr som har samtalat med arbetarna. Polisen bekräftar att gärningsmannen ska ha burit kniv, men kan inte svara på om de båda hotats med den.

– Vittnen har sett honom och övervakningsbilder visar att det här är mannen, säger Stefan Dangardt.

Mannen är förd till polishuset där förhör ska hållas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Intrång och hot på Örebro slott

Mer i ämnet