Foto: Monika Bruhn/SVT

Bergslagens egen bastubalett

Uppdaterad
Publicerad

En modern dansföreställning från Bergslagen om närhet, manlighet, dans, rädsla och längtan efter kärlek. Så beskriver arrangörerna föreställningen ”Man kan dansa” som visas i Pershyttan utanför Nora.

Fröjdans ideella förening drog i höstas igång ett projekt under namnet ”Man kan dansa”. Ett projekt som handlar om manlighet och dans.

LÄS MER: Vill få män i Bergslagen att dansa

Provat olika dansstilar

Vid ett tjugotal tillfällen har man kunnat prova på olika dansstilar som frigörande dans, Kizumba, afrikansk dans och streetdance.

Jenny Eknor är projektledare och dansare. Foto: Monika Bruhn/SVT

– Om man tittar på dansscenen är det så himla stereotypt med unga kvinnor, vältränade och smala. Det här är något helt annat, säger projektledaren Jenny Eknor.

”Man får vara pensionär”

Under våren har föreningen arbetat fram en föreställning och från mitten av juni har man haft en intensiv repetitionsperiod tillsammans med koreografen Ivve Martinez. Föreställningen hade premiär i Pershyttan i dagarna. I den tar åtta personer, de flesta män, plats på scenen.

– Man får vara pensionär men kan fortfarande vara med och tillföra något, säger Jenny Eknor.

En av dansarna är Alf Wikström som såg Bastubaletten på SVT och blev inspirerad.

– Det känns jättekul, berättar han. Det känns också i alla kroppsdelar för det är ju en otroligt bra träning.

Alf Wikström och Helena Falknäs är två av dansarna i ”Man kan dansa”. Här håller de på med uppvärmningen inför föreställningen. Foto: Monika Bruhn/SVT

Alf berättar också att de fått några förfrågningar om föreställningen och tycker att det vore kul att få åka på turné.

Föreläsning om manlighet

Inom projektet har man under våren även haft föreläsningar på temat manlighet i Lindesberg, Hällefors och Nora kommun.

Lördag 1 juli och söndag 2 juli klockan 14.00 och 19.00 är det föreställning i Kolhuset i Pershyttan utanför Nora.

Fröjdans är en ideell förening för konstnärlig dans i Örebro med omnejd som vill sprida och främja dans till människor som vanligtvis inte söker sig till den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.