I Sörby har kommunen bytt ut cirka 400 lyktstolpar. Foto: SVT

Trasig och gammal gatubelysning i Örebro tar tid att fixa

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommuns entreprenörer har anställt mer personal för att klara det stora antalet belysningsärenden. Alltså att åtgärda trasiga gatlampor och ledningar runt om i kommunen. Men trots ökad bemanning är prognosen att det tar en månad att komma i kapp med arbetet.

Örebro kommun hanterar just nu 30 till 40 procent fler belysningsärenden jämfört med 2018. Och nu jobbar kommunens entreprenörer febrilt med att byta ut ledningar och gatlampor.

– De har utökat sin personal med sju personer bara under de sista två månaderna, säger Ataniyaz Ataniyazov, belysningsansvarig på Örebro kommun.

Enligt honom är orsaken till problemen att belysningsnätet är gammalt och att kablar, stolpar och fundament inte bytts i tillräcklig utsträckning. Vissa ledningar är 50 år gamla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.