Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Stört fågelliv vid Djupadalsbadet i Kumla: ”Många har fått sina bon förstörda”

Uppdaterad
Publicerad

När Cristina Melin gick sin vanliga runda runt fågeldammen vid Djupadalsbadet i Kumla blev hon förvånad över hur tyst det var. Sedan upptäckte hon att kommunen avverkat mycket av vassen i strövområdet, mitt under fåglarnas häckningssäsong.

– Man har ju grävt upp det här under bästa häckningstid för fåglar. Jag blev bara arg när jag såg det, eller besviken, säger pensionären Cristina Melin.

– Jag känner att man ska kolla upp sånt här, så det sker vid rätt tid. Kunskapen verkar inte ha funnits, för då hade man inte gjort det, fortsätter hon.

Per Vennström, arbetsledare vid VA-verken i Kumla kommun, menar dock att det var nödvändigt att vassen togs bort så snart som möjligt för att undvika översvämning i närområdet.

– Hade vi fått ett större regn så hade vattnet stigit okontrollerat, säger han.

Förstörda fågelbon

Flera fåglar har fått sina bon inne i vassen förstörda i samband med kommunens rensning av vassen, konstaterar hon:

– Det bodde ett par med sångsvanar och ett par med knölsvanar här, men sångsvanarna har jag inte sett sen de gjorde det här. De blir ju jättestörda när de håller på att häcka.

I klippet kan du höra varför kommunen tagit bort vassen och hur man resonerar kring fåglarna och framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.