Foto: TT

Många reaktioner om nattågstrafiken till Norrland via Örebro

Uppdaterad
Publicerad

”Sjukt dåligt.” ”Först tog dom bort kaffet, och nu det här!” ”Tycker det är så bedrövligt illa.” Engagemanget från er läsare om att nattågen från Göteborg, via Örebro och Hallsberg, till Narvik läggs ner i slutet av året är stort.

Bakgrunden till att nattågen från vårt område försvinner är att Trafikverket lagt ut sträckan Stockholm- Narvik för upphandling. Den vann Vy Tåg AB.

Det bolaget har just nu inga planer på att koppla på sträckan Göteborg via Örebro/Hallsberg. Orsaken är att de inte har några fordon på den sträckan.

Däremot har SJ under onsdagen sagt att man kommer fortsätta med Norrlandstrafiken, men det är oklart om man kommer köra de tågen via Örebro län.

Väcker reaktioner

Och engagemanget hos er läsare har varit stort i frågan – här är några av era kommentarer som kom in via vår sida SVT Nyheter Örebro på Facebook: 

”Sjukt dåligt. Har åkt nattåget från Örebro till Umeå säkert 30 gånger de senaste åren. Det har varit avgörande för att resandet och vardagen skulle fungera. Det är inte svinkul att sitta en hel dag på tåget, som vi tvingas till nu! Lägg ner privatiseringstramset, låt SJ köra allt!” 

”Nja, politikerna vill ju att vi åker mindre bil. Det blir ett nytt bolag som tar över, men inte hela sträckan. Finns färre och färre alternativ runt i Sverige även i städer. Du måste bo på rätt sträcka tydligen. Då bör skatten sänkas så vanligt folk har råd att ta bilen istället. Men ta flyget eller? Sådan jä... dubbelmoral!” 

”När ska det slutas med privatiseringar och upphandlingar som oftast inte fungerar?” 

”Då tar man bilen.” 

”Visst skulle samhället satsa på tågtrafiken?”

Protestlista på nätet

Beskedet om nattågen engagerar också på andra håll. Folkrörelsen Skiftet, som är partipolitiskt oberoende, har skapat en namninsamling på nätet där man protesterar mot att nattågen till Narvik slutar gå från Göteborg.

Sedan igår tisdag har man fått in över 20 000 namnunderskrifter som ska skickas till ansvariga på bland annat Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.