Göran Pettersson är en av många som hört av sig till SVT om sina erfarenheter av parkeringsapparna. Foto: SVT/Privat

Många reaktioner på SVT:s nyhet om parkeringsappar

Publicerad

Många har reagerat på SVT:s nyhet om att fler parkeringsfakturor hamnar hos Kronofogden. En som hört av sig är Göran Pettersson från Karlskoga. Han ville att parkeringsappen han använder erbjöd e-faktura som går direkt till banken. Men när han kontaktade företaget bakom appen blev svaret nej.

Göran Pettersson är en av många tittare som hört av sig via mejl och chatt till SVT. Han är också en av många som fått påminnelseavgift eftersom han inte betalat en e-postfaktura från ett av företagen i tid. I hans fall strök dock företaget påminnelseavgiften när han kontaktade dem.

För att det inte skulle hända igen kontaktade Göran Pettersson parkeringsappföretaget eftersom han i fortsättningen ville få sina parkeringar som e-faktura.

– Man vill ha kontroll på sina räkningar, säger han.

Men företaget svarade i ett mejl : ”Tyvärr har vi ej e-faktura, endast e-postfaktura”.

Borde ställa krav

Han tycker att kommuner borde ställa krav på företagen när de upphandlar deras tjänster.

– Det handlar om vilka kvalitetskrav man lägger in. Jag tror många kommuner inte tänkt på det här, säger Göran Pettersson.

Åsikterna om parkeringsapparna går isär i mejlen och meddelandena som kommit till SVT. Vissa är nöjda med appen de använder och tycker den fungerar bra, medan andra är kritiska.

Flera tittare påpekar att vissa grupper utestängs när det endast går att betala med app för parkeringen, som exempelvis vissa äldre och turister.

Använde första gången

SVT har även mottagit flera mejl som specifikt handlat om appen SMS park. Lars Ekström använde appen för första gången i somras när han parkerade i Kristinehamn. Enligt honom kostade parkeringen åtta kronor. När påminnelsen kom hade beloppet ökat till 68 kronor.

– De påstår att de skickat fakturan med e-post. Jag vet inte om den kanske hamnat i skräpposten, säger han.

Vad tänkte du när du fick påminnelsen?

– Jag blev irriterad. Det är egentligen en bagatell och inget stort belopp, men jag är av naturen väldigt noggrann med att betala räkningar snabbt.

SVT har i flera veckors tid sökt Inteleons vd, företaget bakom SMS park.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Kronofogden berätta mer om det ökade antalet betalningsförelägganden i klippet ovan. Foto: Philip Naskret/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer