Många står i kö för att få ledarhund

Publicerad

Många synskadade väntar i kö för att få en ledarhund, men antalet nya hundar som köps in räcker inte till att matcha efterfrågan, det uppger Synskadades Riksförbund. Dessutom väntas pensionsavgångar för flera hundar under året.

Synskadades riksförbund (SRF) är den organisation som tillhandahåller ledarhundar. Dit får personer ansöka, om de önskar att ha en ledarhund som hjälp i vardagen.

Ansökan består av tre delar: En del där man berättar om sig själv, en bedömning från en synpedagog, samt ett ögonläkarintyg. Kraven är bland annat att man ska sakna ledsyn, vara över 18 år och bosatt i Sverige. Man ska också ha en förmåga att kunna ta hand om hunden.

– Verkar man uppfylla alla kraven bjuds man in att delta i en informationskurs, där får man prova att gå med ledarhund. Efter det får personen säga om det är något som man är intresserad av, säger Lena Ridemar, som är individstödschef på SRF.

Pensionsavgångar väntar

Hundarna genomgår en utbildning och är runt två år innan de är redo att matchas med sin nya ägare. I år räknar synskadades riksförbund med att köpa in 40 nya hundar, men samtidigt kommer cirka 45 hundar att gå i pension – då har de nått en ålder av cirka 11 år.

– Vi har ingen låst pensionsålder. När de fyller tio får de genomgå en kontroll hos veterinären. De kan fortsätta jobba till elva års ålder men därefter brukar vi försöka få dem att gå i pension så de får några arbetsfria år i slutet av livet.

Runt 70 personer i kö

I dag står drygt 50 personer i kö för att få en ledarhund. Därtill är det 20 personer som väntar på klartecken om de får dispositionsrätt. Väntetiden beräknas vara runt ett år för den som tidigare haft ledarhund och upp till två för den som inte haft hund tidigare, enligt SRF.

– Så i princip är det ett 70-tal aktuella inom kort. Vi kunde öka lite i antalet hundar vi köper in med anledning av att regeringen höjde anslaget marginellt vid årsskiftet, men matematiken går inte ihop, säger Lena Ridemar.

Bland personerna som står i kö finns de som haft ledarhund tidigare och vant sig vid detta i vardagen.

– Det finns också dom som det tar lång tid för innan de får prova att ha en ledarhund som hjälpmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.