Foto: Ida Svansbo/SVT

Många ville hedra de omkomna

Uppdaterad
Publicerad

I Lindesbergs kommun uppmärksammades 20-årsdagen för Estonia på flera håll. Många anhöriga och vänner ville hedra de 33 personerna från kommunen som omkom i katastrofen.

– Jag vill uppmärksamma dagen för att minnas. Och för att inte glömma, säger Marcus Gunnarsson som förlorade sin mamma Susanne Claesson i katastrofen.

Anhörigföreningen och Lindesbergs kommun hade ordnat flera minnesceremonier runt om i kommunen för att hedra de som omkom på Estonia. Till minnesstenen på södra kyrkogården i Lindesberg kom ett 20-tal personer på söndagen för att tända ljus och minnas.

Estoniakatastrofen

– Som medmänniska känns det bra att vara här och hedra dem, säger Sonja Doverud från Rockhammar.

Även i Näsby kyrka i Frövi hölls en ceremoni där omkring 40 personer samlades för att hedra offren. Ljus och röda rosor lämnades vid minnesstenen.

– Det känns bra att få göra det. Och så fint att så många kom, säger Göran Claesson som är ordförande i föreningen Anhörig Estonia.

20-årsdagen avslutades med en minneskonsert i Fellingsbro kyrka och även där var det många som ville delta. Kyrkbänkarna var fyllda med människor i alla åldrar. Små som stora lyssnade till de anhörigas minnen, musiken och sången.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estoniakatastrofen

Mer i ämnet