Foto: Montage SVT / TT

Mångmiljonbelopp till fler lärare i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Över 40 miljoner för att anställa fler till lågstadiet och fritidshem går till Örebro. Regeringens satsning på fler anställda på lågstadieskolor delas ut till samtliga kommuner i Örebro län.

Pengarna är en del av regeringens satsning på fler anställda inom förskolan, lågstadiet och fritidshem.

Totalt 86,3 miljoner fördelas mellan kommunerna. Örebro får som största stad mest och kan glädjas åt drygt 40 miljoner kronor.

– Det är så trevligt! Det här är medel som vi har ansökt om och mer eller mindre räknat med att vi ska få. Nu har vi fått mer pengar än vi planerat, vilket vi är väldigt glada för, säger skolchefen Margareta Borg.

Hur de oväntade 6,6 extra miljonerna ska fördelas ska den politiska nämnden fatta beslut om inom kort.

Svårt att rekrytera lärare

Främst är det är rekrytering av lärare och personal som resurserna kommer gå till. Men då det är svårt att rekrytera legitimerade lärare kommer kompetensen hos personalen variera.

Vad kommer det här att betyda?

–  Det är upp till skolorna själva hur de väljer att rekrytera. Det är väldigt mycket pengar och det måste göra skillnad. Att medlen går till yngre barn är viktigt då tidiga insatser ligger till grund för en bättre framtid inom skolan, säger Margareta Borg.

Lekebergs kommun 2,7
Laxå kommun 1,5
Hallsbergs kommun 7,3
Degerfors kommun 3,9
Hällefors kommun 1,3
Ljusnarsbergs kommun 1,4
Örebro kommun 40,1
Kumla kommun 7,1
Askersunds kommun 2,2
Karlskoga kommun 7,0
Nora kommun 2,2
Lindesbergs kommun 9,6

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer