Visa alla (2)

Maratonläsning av nya Harry Potter

Publicerad

I natt släpptes boken med manuset till den nya pjäsen om Harry Potter.
Under hela dagen idag ska entusiaster maratonläsa den nya boken högt på engelska för varandra.

Det är Harry Potter-entusiasten Len Howard som har bjudit in ett 20-tal personer för att de tillsammans ska läsa hela pjäsen högt för varandra på engelska. Han har själv längtat länge efter en fortsättning.

– Det är tio år sedan vi hade lyxen att läsa en ny Harry Potter-bok, så det är jättekul, säger han till SVT.

Känner igen sig

För Len Howard, som växte upp i Storbritannien, är vissa av miljöerna i Harry Potter välbekanta. Han gick själv på en internatsskola som påminde mycket om Hogwarts, skolan för häxkonster och trolldom där Harry Potter gick. 

– Jag kallades för missanpassad när jag var liten och skickades till en internatskola för missanpassade pojkar. Det var ett slott. Det var som att gå in i Hogwarts. Vi hade vallgrav hela vägen runt.

Även lärartyperna känner han igen från sin egen skolgång, men också samspelet mellan böckernas huvudpersoner Harry, Ron och Hermione.

– Går man på en internatskola lär man sig djup, livslång vänskap. Man är tvingad att ta hänsyn till varandra och bry sig om varandra.

Harry Potter i kyrkan

Under många år arbetade Len Howard inom Svenska kyrkan. Han använde då Harry Potter flitigt i kyrkans arbete med barn, något som han då fick kritik för.

– Kyrkan ska inte hålla på med magi, sa de. Men det här är inte på riktigt. Det är en saga, säger Len Howard.

Det här är #Entusiasterna

Visa

I vår serie #Entusiasterna berättar på SVT Nyheter Örebro om människor med brinnande intressen. Vi vill rapportera om engagemang, drivkraft och eventuella nörderier.

Känner du någon som är en äkta entusiast? Eller brinner du själv för något? Kontakta oss!

Sök upp ”SVT Nyheter Örebro” på sociala medier, eller mejla en rad till orebro@svt.se. Det går även bra att ringa på 019-35 35 35.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Entusiasterna – SVT Örebro

Mer i ämnet