Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
96-åriga Marianne Frantzén som bor på Skebäcksgården i Örebro fick sin andra vaccinspruta på torsdagen. Foto: Johannes Weckström /SVT

Marianne har fått sin andra vaccinspruta

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen var det dags för den andra vaccinomgången av boende på Skebäcksgården i Örebro. 96-åriga Marianne Frantzén var en av de som fick spruta nummer två.

– Jag tycker det är enbart skönt att man kan få det, säger hon.

Ett litet avbrott i de inrutade dagarna blev det på Skebäcksgården under torsdagsförmiddagen. Sjuksköterskan Tomas Jansson hämtade Marianne efter kaffestunden för att ge henne den andra sprutan covidvaccin. Sticket blev odramatiskt, precis som förra gången.

– Hittills har jag inte haft några obehag, utan jag tycker det är enbart skönt att man kan få det, säger hon.

På Skebäcksgården har ingen av de boende tackat nej till vaccinet, däremot är det några som av andra skäl inte kunnat ta sprutorna.

– Det kan handla om allergier eller andra orsaker och det rör sig om en handfull personer, säger Tomas.

Ingen omedelbar förändring

För närvarande ändrar dagens injektion inte mycket för de boende. Vaccinets fulla verkan infaller först två veckor efter den andra sprutan, utanför väggarna härjar fortsatt pandemin och besök är fortfarande omgärdade av förhållningsregler.

– Man hoppas väl kanske att det ska lätta lite på alla rekommendationer och att man inte ska behöva vara så rädd för att träffa närstående, säger Marianne.

Vårdpersonalen står snart på tur att få covidvaccinet. Tomas kan själv tänka sig att ställa upp med vaccinering när sedan allmänheten står på tur.

– Det här är det viktigaste jag har gjort under min karriär hittills, säger han.

Åter till vardagen

För Marianne blev det brysk återgång till dagsschemat efter äventyret med sprutan. Ett pass sittgympa med de andra väntade på Skebäcksgården innan lunch.

– De kör med oss här, men det är jättebra, säger Marianne Frantzén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet