Maskiner slogs ut på avloppsreningsverket i Kumla: ”Det här är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Avloppsreningsverket i Kumla har drabbats av en allvarlig driftstörning.

– Det är två blåsmaskiner som slagits ut vilket har en väldigt stor påverkan för reningsverkets allra viktigaste process, säger Per Vennström, tf enhetschef på reningsverket. 

Blåsmaskinerna är viktiga då de producerar syre till vattnet i reningsverkets bassänger. Nu när de slagits ut får det direkt påverkan för reningsprocessen.

– Biologisk rening består av slam och när det inte får syre kan det avge en kraftig lukt. Därför måste vi tömma bassängerna på de bakterierna och odla en ny flora, säger Per Vennström, som uppskattar att det kan dröja flera dagar innan felet åtgärdats.

Vad kan det här få för andra följder?

– Det som påverkas direkt är våtmarker och Kumlaån, där det kommer att släppas ut syreförbrukande ämnen. Och det får ju framförallt konsekvenser för organismer och djur.

Och hur påverkas boende i Kumla?

– Det klart att det, beroende på vindar och annat, kan lukta illa. Men värst är det för vår arbetsmiljö inne på reningsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer