Foto: SVT

Måste man vara lång för att spela volleyboll?

Publicerad

Tvärsnytts Maria Widar ställer de stora frågorna till lagets minsta spelare.

189 centimeter. Så långt över marken når den längsta spelaren i laget som just nu är regerande svenska mästare, Lindesberg volley. Sofie Lundberg däremot, konkurrerar inte på höjden. 26-åringen är lagets kortaste spelare med sina 167 centimeter.

Det här med att man måste vara lång för att spela volleyboll, stämmer det?

– Ja, det stämmer väl, generellt sett. De flesta som är anfallare internationellt sett är ju runt 1.90 ungefär. Så visst, jag är kort, säger Sofie Lundberg.

Men märker du av det i spelet någon gång?

– Ja, på så sätt att det tar längre tid för mig att ta mig till den punkten som kanske är på samma höjd som de andra tjejerna, i och med att jag kan hoppa lite grann. Men jag måste ju ta en ansats för att komma dit, så jag behöver ju nästan alltid en halvsekund extra på mig.

Finns det någon fördel med att vara kortare då?

– I försvaret är det ju en fördel. Man har ju närmare till golvet och är lite smidigare och rappare.

Får du höra någon gång att du är kort för att vara volleybollspelare?

– Ja, när man kommer ut internationellt så är det inte så många som tror att man är spiker förrän de inser att man inte har den andra färgen på tröjan, säger Sofie Lundberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.